På togt i Godthåbfjorden
I sidste uge var jeg biologmedhjælper på et togt ind i Godthåbfjorden, hvor en biolog skulle lave en såkaldt baseline undersøgelse i forbindelse med anlæggelse af en mine. Ideen er at måle på forskellige faktorer i miljøet før og efter minen er etableret, og se hvilken effekt den har på miljøet. Arbejdet var fordelt på 18 stationer, af forskellig type rundt om i området. Der var 3 typer stationer - intertidale, hvor vi tog prøver af blæretang og blåmuslinger, fiskestationer, hvor vi fangede hunulke og fjeldørreder, samt tog en sedimentprøve og dybhavsstationer, hvor vi tog prøver af hankrabber, rejer og sediment. Arbejdet bestod således af en del sejlads i gummibåd og ophold på stationerne mens tangen blev klippet, muslingerne fundet, eller garnet sat og tømt. Tilbage på skibet lavede vi så laboratoriearbejdet såsom at skrabe kød ud af krabber, muslinger, tage leveren ud af ulkene, samt notere og registrere alle prøver. Sikke noget snask at stå med, og jeg måtte overkomme alle forbehold imod at have fingrene begravet i klamme ting.
Der blev tid til en tur ind til isfjorden ved Kapisillit (en bygd i Godthåbfjorden, som jeg kun tidligere har set fra luften), og det var en dejligt tur omend lidt hård. Da vi kom tilbage stod gummibåden 4 meter oppe på bredden, så vi havde lidt ekstra arbejde med at få den bugseret ud i vandet igen - tung er den sådan en stor gummibåd med 40 hestes motor.....Vi havde forsøgt at tage højde for tidevand ved at tøjre båden løst og kaste en ankersten ud, men tidevandet her er kraftigt :-).
Anne kunne heldigvis bo i vores lejlighed, da Thomas jo i samme periode har været i Rotterdam, og nu har vi udover misser nogle meget krævende tomatplanter, som forsøger at overtage hele stuen. Jeg kom hjem lørdag og søndag var det nationaldag og dagen for indførelse af selvstyret. Anne og jeg var et smut nede og følge med i festlighederne og mandag kom min dejlige kæreste hjem igen og det længerevarende rejseri er overstået for denne gang.