24 juni, 2009

På togt i Godthåbfjorden

(Skrevet af Nanna)
I sidste uge var jeg biologmedhjælper på et togt ind i Godthåbfjorden, hvor en biolog skulle lave en såkaldt baseline undersøgelse i forbindelse med anlæggelse af en mine. Ideen er at måle på forskellige faktorer i miljøet før og efter minen er etableret, og se hvilken effekt den har på miljøet. Arbejdet var fordelt på 18 stationer, af forskellig type rundt om i området. Der var 3 typer stationer - intertidale, hvor vi tog prøver af blæretang og blåmuslinger, fiskestationer, hvor vi fangede hunulke og fjeldørreder, samt tog en sedimentprøve og dybhavsstationer, hvor vi tog prøver af hankrabber, rejer og sediment. Arbejdet bestod således af en del sejlads i gummibåd og ophold på stationerne mens tangen blev klippet, muslingerne fundet, eller garnet sat og tømt. Tilbage på skibet lavede vi så laboratoriearbejdet såsom at skrabe kød ud af krabber, muslinger, tage leveren ud af ulkene, samt notere og registrere alle prøver. Sikke noget snask at stå med, og jeg måtte overkomme alle forbehold imod at have fingrene begravet i klamme ting.
Mange nye udfordringer for mig, der nu kan kalde mig kompetent gummibådsfører, krabbedræber (der med et veltilrettet hug kan skille kød + ben fra det uinteressante), muslingeskraber, torskefileterer og tangklipper. Spændende, men også rigtigt hårdt og det var nogle lange dage, da man jo i Grønland aldrig ved hvordan vejret arter sig og derfor hellere må være lidt foran med arbejdet.Vi skulle også tælle fuglene ved et stort fuglefjeld, og det var lidt sjovt at skulle lave det, som Thomas ellers hygger med i sin fritid som arbejde.
Der blev tid til en tur ind til isfjorden ved Kapisillit (en bygd i Godthåbfjorden, som jeg kun tidligere har set fra luften), og det var en dejligt tur omend lidt hård. Da vi kom tilbage stod gummibåden 4 meter oppe på bredden, så vi havde lidt ekstra arbejde med at få den bugseret ud i vandet igen - tung er den sådan en stor gummibåd med 40 hestes motor.....Vi havde forsøgt at tage højde for tidevand ved at tøjre båden løst og kaste en ankersten ud, men tidevandet her er kraftigt :-).Af andre højdepunkter kan nævnes fodring af havørn fra skibet - vi kastede en fisk ud som den faktisk fløj ned og snuppede, se fjeldørreder stå og hvile på vej op i Kapisillit-elven gennem en vandkikkert, se et par havørne værne om deres rede (vi havde en station et sted havørnene mente var deres), se søpindsvin og søstjerner som Maks (biologen) hentede op fra dybet helt tæt på, fange en havkat i et krabbetegn (den er vist længere oppe), samt at fiske 12 store torsk på ca. 10 min ved 2 kast med en 6-krogs pilk :-). Dejligt og meget grønlandsk at have en posefuld krabber og 12 fileterede torsk med hjem.
Anne kunne heldigvis bo i vores lejlighed, da Thomas jo i samme periode har været i Rotterdam, og nu har vi udover misser nogle meget krævende tomatplanter, som forsøger at overtage hele stuen. Jeg kom hjem lørdag og søndag var det nationaldag og dagen for indførelse af selvstyret. Anne og jeg var et smut nede og følge med i festlighederne og mandag kom min dejlige kæreste hjem igen og det længerevarende rejseri er overstået for denne gang.

07 juni, 2009

Sommeraktiviteter

(Skrevet af Nanna)
Nu er sneen i det store hele væk og kun større bunker holder ud i sprækker og på steder, hvor der oftest er skygge. Nattefrosten er sporadisk, og da natten kun varer et par timer har frosten ikke megen magt. Vi har indenfor de sidste 3 uger haft et par dage med helt op til 17 grader og det har været helt fantastisk, om end næsten for varmt da jeg var med arbejdet i Kobbefjorden i torsdags. Fredag havde vi en barbeque med Eva i baghaven, og idag har jeg været nede og prøve lykken med fiskestangen. Det blev kun til en enkelt ulk, der røg ud igen, men dejligt er det at stå at fiske også uden fangst. Skønt at kunne foretage sig sommerting i det hele taget.
På søndag tager jeg på en uges togt ind i Godthåbsfjorden, og jeg håber virkeligt at vejret bliver godt, så jeg kan få fuldt udbytte af oplevelsen. Jeg skal assistere nogle danske biologer og ved endnu ikke så meget om hvad vi skal, udover at klippe tang, måle blåmuslinger, udskære uvak-lever og fange krabber. Samme uge er Thomas til GIS-konference i Holland, og Anne flytter ind og passer katte og planter. Anne er jo ellers i princippet returneret til DK, men har lovet sit arbejde at blive til udgangen af juli så vi har hende lidt endnu.
Når vejret er flot har vi i disse haft fornøjelsen af at opleve nogle fænomenale solned- og opgange. Solen står pt. op i nord lidt vest for Sermitsiaq, men da den jo må svinge østover må vi inden længe få den op lige bag Sermitsiaq. Kræver dog lidt at fange solen, da den går ned kl. 23.30 og står op henad kl. 3, men belønnet bliver man for sit offer. Thomas synes det ser en smule ud som om vi er naboer til Mordor, men altså kun ved solnedgang. Når solen står lige bag Sermitsiaq bliver nok meget som at se "the evil eye" :-).Garneriet i vindueskarmen lever i bedste velgående. Vi har 18 tomater og nok ca. 50/50 cherry- og roma-tomater, 4 basilikumplanter, 3 rød peber og persille sået for nyligt og endnu ikke spiret. Den største romatomatplante har blomster på vej, så det varer ikke længe før vi har tomater på!
Til slut kan jeg kort berette for de som ikke ved det, at der har været landstingsvalg i Grønland, medførende en meget stor sejr til partiet IA, som Thomas og jeg også stemte på. Slut er det med 30 års Siumut-vælde og spændende er det hvad der nu skal ske.