03 juli, 2010

På togt i Godthåbsfjorden version 2

(skrevet af Nanna)
2010 bød igen på mulighed for at komme med på togt i Godthåbsfjorden i forbindelse med en miljøvurdering til kommende minedrift i fjorden. 2010 var 3 og sidste år projektet kører og undersøgelserne skal først laves igen, når og hvis mineselskabet er færdige i området.
Efter lidt startvanskeligheder kom vi afsted den 22. juni, dagen efter nationaldagen og sejlede ind i bunden af Godthåbsfjorden - Qugssuk. Qugssuk betyder svane, fortalte en grønlænder ombord på skibet, og det er i dette område, at der sandsynligvis skal bygges en havn hørende til minen, samt lukkes store mængder jernholdigt vand ud. Området omkring bygden Kapisillit fungerer som referenceområde. I de 2 områder indsamlede vi prøver fra 3 forskellige typer stationer: Intertidale, fiske- og dybhavsstationer. Ved de intertidale samlede vi blåmuslinger i 3 størrelsesklasser og klippede årets vækst af blæretang. Ved fiskestationerne skulle vi, så vidt det var muligt, indsamle lever, og kødprøver fra 5 hunulke, 5 torsk, 5 fejldørreder og 5 helleflyndere (ørreder og helleflyndere kunne vi de fleste steder blot få et par stykker af, udover nær elve, hvor vi fokuserede på ørreder) og en sedimentprøve, og ved dybhavsstationerne 7 hankrabber og en sedimentprøve.

Arterne er valgt udfra om det er lokale eller metropolitanske arter, udfra deres evne til at optage tungmetaller, og i de tilfælde der er fastsat køn på arten, skyldes det primært, at der tidligere er målt på det køn og at man nemt kan skældne kønnet på den pågældende art.

Togtet var en ren arbejdslejr, med 12 timers arbejde pr. dag udover spisetider, 8 dage i træk, hvilket har givet 2,5 uges afspadsering til mig således, at jeg kan holde lidt betalt fri. Blandt andet i august - september, hvor Thomas og jeg har fået de sidste pladser på et fantastisk cruise. I kan læse om cruiset her www.aul.gl.

Vi blev da også færdige med arbejdet en dag før tid, og da vi også kom en dag senere afsted var vi hurtige, men man kan på den anden side heller ikke vide om det bliver blæsevejr eller om noget går i stykker. Vi havde heldigvis godt vejr næsten alle dage, og var blot én dag, hvor jeg fandt bølgerne lovligt høje for sejllads i gummibåd.Skønt at komme hjem til Thomas efter sådan en omgang, og få et ordentligt bad - vi var smurt ind i ulækre fiske- og skaldyrsting fra morgen til aften -, og ikke mindst skønt at have weekend, for de sidste 3 dage på arbejdet har trukket tænder ud.

Fiskeriet bød også på andre arter end de omtalte og i krabbetegnene gik skægge små søstjerner og eremitskrebs. I fiskegarnene fik vi 2 flotte, men uhyggelige søsole og gutterne ombord fangede en stor havkat på deres snelle. Èn af krabberne var så gammel, at der voksede "træer" på ham :-).Derudover så vi en hel del havørne, hvor vi som sidste år fodrede en af dem med en torsk, den tog i vandet ikke langt fra gummibåden - wow. Desværre ikke en hændelse jeg fik foreviget på kameraet, da fingrene var fyldt med fiskeslim og kameraet lå langt inde under overlevelsesdragten, og da vi med kameraer klar forsøgte igen dagen derpå, var ørnen vidst mæt og gad ikke lege med os.Ved en intertidal station ved Kapisillit stod dette rensdyr pludseligt og gloede på os og kunne tilsyneladende overhoved ikke finde hoved eller hale i hvad vi var for nogle, og ved en anden lokalitet hang en klippeblok vi også så sidste år endnu i en meget tynd tråd eller meget nær udskridning.
Det har været en dejlig og begivenhedsrig juni måned og på fredag kommer Astrid på besøg og jeg glæder mig til venindehygge og friske beretninger fra årets Roskilde Festival. Astrid får også glæde af de grønlandske lækkerier jeg havde med fra togtet :-).

0 kommentarer:

Send en kommentar

Abonner på Kommentarer til indlægget [Atom]

<< Start